neljapäev, 16. august 2012

Taaskohtumine


Mudamülgas
Kõigepealt oli vahepealne periood minu jaoks taaskohtume nafta puurtorniga. Ühel teisipäeva hommikul kell 4.30 asusin Edmontonist teele Bretoni küla poole, mille läheduses asus Nabors'i naftafirma puurtorn number 3. Mu numeroloogia-huvilistest kunagistele klassivendadele ütlen vahemärkusena, et talvel töötasin Treo firmas puurtornil number 5.

Ees ootas mind üsna mudane maalapp. Kuna esimesel neljal tööpäeval olin sunnitud sinna minema meie oma autoga, siis on mul väga hea meel, et ei pidanud seda enam hiljem tegema. Nimelt muutus nimetatud maalapp mõne päevaga tavaautodele täiesti läbimatuks ning ka suured veoautod vajasid kohati abi minema saamisel. Süüdlaseks igapäevased hoovihmad ja rahe. Ühel päeval sadas nõnda palju, et ühe treileri ees, kus elas meie meedik, oli umbes põlveni vesi, lisaks selle all muidugi muda. Treileri ette paigutatud plastikust 6x3m matid olid paarkümmend meetrit eemale ujunud. Kahel korral kaotasin üsna raskeid asju tassides oma kummiku mutta ning olin sunnitud sokiväel porri astuma.

Töö ise oli ilmselt füüsiliselt kergem kui talvel, kuid vihmahoogude vahel lõõmav päike ja ligi 30kraadine palavus tegid selle vähemalt sama raskeks. Mu peamiseks ülesandeks oli lihtsalt puurtorn puhtana hoida, mis muidugi ei ole nii lihtne, kui see esmapilgul tundub, aga mitte ka midagi kontimurdvat. Enamasti tähendas see seebivee ja harjaga seinte nühkimist ning seejärel survepesuriga seebi mahapesemist. Loomulikult tuli vahepeal ka ühtteist raskemat tassida ja teisi asju teha, aga jällegi mitte midagi ületamatut.

2 kõige ebameeldivamat osa mu 20päevase töötsükli juures olid ilmselt mu töökaaslased ning mu saapad. Mõlemad hakkasid hõõruma ja pinda käima juba esimesest päevast alates. Kolmandaks päevaks oli mu varvastel ja jalgadel 5 keskmisest suuremat villi, mis segasid mul korralikult kõndimast ning kõrvad jooksid sitavett nendest lollustest ja lõugamistest, mida pidin oma töökaaslastelt kuulma. Loomulikult olin kuulnud, et nii pannakse seal inimesi proovile, et kas saad pingelises olukorras hakkama või mitte, aga ikkagi on see jube ebameeldiv, kui ise üritad endast parimat anda, samal ajal kui keegi sulle selja tagant kõrva karjub, kui kehva tööd sa teed. Neljandal päeval hakkasid osad villid juba paranema ja töökaaslased leebuma, kuna suutsin end ilmselt tõestada. Veidi raskemaks tegi olukorra muidugi see, et iga nädal töötasin uue meeskonnaga ning tõestamisprotsess algas peaaegu nullist...
Töökaaslastega
Üks asi, millega ma harjunud polnud, oli ülimalt ebaintelligentsed inimesed. Olen siiani enamasti ilmselt hellitatud sellega, et olen saanud suhelda endast targemate inimestega, seega oli seal kontrast üsna suur. Kuna see töö ei nõua mingit haridust ning erioskusi, aga teenistus on lausa unelmate oma, siis meelitab see ligi väga palju noori poisse, kes on heal juhul põhikooli lõpetanud. Viimati mainitu koos sellega, et vähemalt 90% selles tööstuses töötavatest inimestest teevad seda tööd ainult raha pärast ja kellelegi tegelikult ei lähe korda, mis seal toimub, on naftatööstuse ühed suurimad probleemid, millega vähemalt mina kokku puutusin.

Pärast taaskohtumist oma Edmontoni sõpradega ning kahe toreda eestlasega tutvumist, sõitsime uuesti avastama Rocky Mountains mäeahelikku. Mäed ise olid uhked ja suured nagu neid mäletasime, kuid vau-efekti enam ei tekitanud. Ei tea, kas lume puudumise tõttu või sellepärast, et oleme vahepeal väga palju mägedes ringi seigelnud. Küll aga olid hoopis uhkemad sealsed mägijärved, kuna nüüd lõi välja nende helesinine värvus, mis jää all ainult aimatav oli. Eriti uhked olid muidugi Lake Moraine ja Lake Louise. Vaatamata sellele, et käisime Rocky'des nädala sees, oli turiste kordades rohkem kui talvel ning järvede juures parkimiskoha leidmisega oli üsna suuri raskusi. Maanteed Jasper'i ja Banff'i linnakeste vahel ehk Icefield Parkway'd nimetatakse üheks kaunimaks maailmas, mida ta meie silmis ka kahtlemata on.
Elk ehk põdrasuurune kitseline
Lake Moraine
Eestimaine kitseline
Maligne kanjon suvel
Järgmiseks taaskohtumiseks sai Calgary's mu klassiõe Dagny sünnipäev. Vaatasime tema ja Stefani juures nende pulmapilte ning saime üle pika aja nautida paariks päevaks oma tuba ja voodis magamist.

'88 aasta taliolümpialinnast suundusime lõuna poole Waterton rahvusparki. Plaanis oli küll paar pikemat matkarada võtta, kuid kuna keha ja vaim pole hetkel enam matkamisega nii sina peal, siis piisas vabanduseks palav ilm, et valida hoopis üks lühematsorti rada. Küll aga leidis seal aset üsna ootamatu kohtumine matsaka musta karuga. Olime just ühes varjualuses lõpetanud oma lõuna küpsetamise ja söömise, kui head lihalõhnad meelitasid ligi mesikäpa. Üritasime käiku lasta kõike videodest õpitut, ehk proovisime end võimalikult suureks teha ning jämeda häälega temaga rääkida, kuid ta vaatas meiega tuima näoga 3 meetri pealt tõtt, kuni appi tulid veel 4 inimest, mille peale karu oma/meie lõunast siiski loobus ja lahkus.

Watertoni pargist võtsime suuna juba itta, et mõne nädala jooksul jõuda maailma suuruselt teise riigi idarannikule. Nendest seiklustest aga juba järgmises postituses.