neljapäev, 19. jaanuar 2012

Vajalikud asjaajamised Kanadas kohapeal

  • SIN numbri taotlemine: http://www.servicecanada.gc.ca/eng/sin/apply/how.shtml Meie hostelile Torontos (Canadiana Backpackers, mis asub Widmer str) asub kõige lähemal Metro Hall Employment Services, mis on avatud aga ainult teisipäeval ja kolmapäeval 12:30 kuni 15:30 (King str sissepääs). Kohale soovitan minna võimalikult vara kohe peale avamist, sest seal on nimelt elav järjekord. Viimased jäid vist küll sellel päeval oma SIN numbrist ilma, kui meie seal olime. Andsime hosteli aadressi, vaja oli vaid lennujaamast saadud töötamise õigsust tõendavat dokumenti. Isegi passi ei tahtnud tädi näha ja polnud vaja ka telefoninumbrit. Kohapeal saab kohe paberi, millel on SIN number olemas. Õige kaart saadetakse aga postiga 20 tööpäeva jooksul. Meile hostelisse jõudis see 13. päevaga (9 tööpäevaga).
  • Pangakonto avamine. Tuttavalt eesti sõbralt saime idee avada pangakonto Toronto Eesti Ühispangas http://www.estoniancu.com/ETCU_Est/Eesti_keeles/indexEst.htm. Esialgu tundub see lihtsalt ülilihtne, ülisoodne ja tore, et saab toetada eestlaste poolt juhitud panka. Me lasime teha endale deebetkaardi. Kaasa tuleb võtta pass ja eesti ID kaart. Puudub igakuine kaardi hooldustasu (täiesti uskumatu!), loomulikult tasuta raha väljavõtted automaatidest ja poes kaardiga maksmine tasuta. Internetipank olemas ja ka välismaal saab kaarti kasutada – ning pange tähele – välismaal union pankade automaatidest raha välja võtmine on samuti tasuta! Pandi ainult südamele, et tõesti väga väikesi summasid ei hakkaks välisriikides tihti välja võtma, sest pangale endale on see ikkagi kallis. Lisaks on võimalus ka teha krediitkaart, kuid siis peab panema kontole igaks juhuks mingi suuremat sorti tagatisraha. Konto avamine ja liikmeks saamine maksab 20 dollarit, mille võid siis tagasi küsida, kui soovid konto uuesti sulgeda. Oluline on küsida (või ma usun, et nad ise annavad, aga tuleks üle kontrollida) Electronic Funds Transfer form, mis on mõeldud tööandjale. Sellel on kirjas selline number nagu MICR, kus esimesed 5 numbrit on panga number, edasi kolm numbrit olid vist "branch" number ja pärast seda tuleb su "account" number. Üldiselt avatakse (või meile tehti vähemalt) checking/chequing account, millega saab ka cheque' kasutada, mis Kanadas endiselt popid on (tšekid siis eesti keeles).

    Nii, kogu selle ülistava jutu juures on ainult see konks, et me veel ei tea oma kogemustest öelda, kui tihedalt on neid automaate, kust saab raha tasuta võtta (osadest automaatidest lisandus väljavõtutasu midagi 1 dollariga). Tasuta saab raha välja võtta kõikidest THE EXCHANGE® ATM network’i kuuluvatest automaatidest, kuhu õnneks kuulub ka HSCB pank, mida oleme siin päris tihti näinud. Öeldi, et automaate on palju ja isegi üle terve Kanada, mitte ainult Torontos. Seda saame veel hiljem täpsustada, kui mugavaks pangaautomaatidest väljavõtted kujunenud on. Toronto Eesti Ühispanga kodulehel on võimalik vaadata ka kõikide automaatide asukohti (http://www.estoniancu.com/ETCU_Eng/Service/AtmLocator.htm).

    Panga kontor asub Eesti Majas. Kes soovib raha kokku hoida, võib sinna kohale kõndida, nii nagu meie tegime. Meie hostelist läks see edasi-tagasi jalutuskäik kokku u 12 km. Päris palju. Tagasi hostelisse jõudes ikka väga toidupoodi enam ei viitsinud kõmpida. Uuri lahtioleku aegasid kodulehelt. Need on mõni päev õhtul 20ni, mõni päev ainult 15ni.
  • Telefoninumber. Hea lahenduse leidmine ei olnud lihtne, ning ega me praegugi tea veel, kas sai õigeid otsuseid tehtud. Aga, valisime nii – Kalle võttis endale $100 pre-paid paketi Rogers’ist (koos kohaliku SIM kaardiga muidugi), mis kehtib aasta aega või nii kaua kuni krediiti jätkub. Mina võtsin prooviks 7 Eleven poest  SIM-kaardi ja pre-paid SpeakOut voucheri $25, mis kehtib ka aasta aega või kuni krediiti jätkub. Tundub lihtne, aga tegelikult on omad konksud.

    Näiteks, Kalle Rogers’i pre-paid pakett. Idee seisneb selles, et ostad $10 SIM kaardi ja laed sinna $100. Lisaks pead valima ühe kõnepakettidest, et mille järgi su kõnetariifi arvestama hakatakse ning ka tekstsõnumite paketi. Kõnetariifiga eriti raske ei olnud, valisime kõige odavama variandi, kui rääkida vähe (me pole erilised telefoni kasutajad niikuinii). Sõnumipaketiga läks keeruliseks. Ei ole võimalik valida head odavat paketti, kus on koos nii rahvusvaheliste ja kohalike SMSide saatmine. Peab valima neist ühe, mis on tõeliselt tobe. Näiteks, me võtsime paketi, kus iga kuu läheb maha $3, ning selle summa eest saab vahetada 30 kohalikku smsi. Meie väga suureks üllatuseks, tuli välja, et siinmail on ka SMSide SAAMINE tasuline - 20c tükk (kui sa ei vali ühtegi sõnumipaketti, sest paketiga on kõik vastuvõetud SMSid tasuta, ka rahvusvahelised). Loodan, et ei tundu liiga segane, meile igatahes tundub.

    Kalle pakett koosneb praegu siis:  $3 iga kuu 30 kohalikku SMSi (siis tuleb tk hind 10c) ja kõnetariif 25c esimesed 5 minutit ja 15c sealt edasi. Rahvusvahelisi SMSe saab tegelikult saata küll ka, kuid kirve hinnaga lihtsalt – 35c tükk. Sama on rahvusvaheliste kõnedega, lihtsalt kallid on. Iga kuu läheb maha ka 75c hädaabi numbrile helistamise võimaluse eest.


    7 Eleven
    poe mobiiliasjandusest oli väga raske aru saada. Müüjad räägivad erinevat juttu ning ei tea asjast midagi tegelikult. Me ei saanud kaua aega aru, et kas SpeakOut prepaid voucheri krediit kehtib ainult kuu aega või nii kaua kui selle ära kasutad. Lõpuks saime sotti, et kehtib ikkagi 365 päeva (2012 alguse seisuga). Minu 7 Eleven pakett on siis nii, et SMSide saamine on tasuta, saatmine maksab 10c. Ja kohalik kõnehind peaks olema 25c. Rahvusvahelisi SMSe saab ka saata 35c eest. Iga kuu läheb maha ka kohustuslik $1.29, et saaks igal ajal 911 valida vms. Põhimõtteliselt tahtsin lihtsalt endale telefoninumbrit ja et mulle oleks võimalik helistada. SMSe saan saata Kalle numbrilt, kuna vaevalt, et ta ka kuus 15 SMSi jõuab ära saata. SIM kaart maksis $10 ja krediidi voucheri saab ise valida, kui suure võtad. SIM kaardi saab netis ära registreerida e-teeninduses (ettevaatust, kõikidesse telefonidesse see SIM vist ei sobi, eriti vanematesse mudelitesse!) ja siis krediidi seal ka peale laadida. Kodukas on neil http://www.speakout7eleven.ca/
    .

    Kui me praeguseks õigesti aru oleme saanud, siis Kanadas ringi reisides tuleb arvestada ka sellega, et number on seotud kindla osariigiga, kus SIM-kaart on registreeritud. Kui sellest osariigist väljuda on kõik kõned kaugekõned ning kehtib sellele vastav tariif. Näiteks SpeakOut 45c/min ja Rogers 65c/min, kui ei vali lisatasu eest jällegi mingit paketti. Seega nipp - telefoninumber tuleks soetada kohas, kus plaanid pikemalt peatuda.

    Jah, ja oleme ka aru saanud, et me panime ikka päris puusse oma pakette Torontost ostes - avastasime, et maksame Albertas olles lisaks kaugkõnedele ka kõnede vastuvõtu eest (sama palju kui helistamine maksab!). Täiesti uskumatu ikka. Loodame, et teised õpivad meie vigadest :P

    Ainus lahendus pre-paid kaardi soetamisel ja soovides sellega ka reisida, on see, kui SpeakOut infotelefonile helistada (mis on õnneks tasuta), ja oelda neile, et oled kolinud ja vajad uut kohalikku numbrit. Nad muudavad su elukoha ja seega ka SIM-kaardi registreerimiskoha ära, kuid sellega muutub automaatselt ka su mobiilinumber. Kõned muutuvad aga taaskord kohalikeks ehk siis odavaks...

    Lisaks oleme lugenud Rebane Kanadas blogist (http://rebanekanadas.wordpress.com/2011/07/07/sigaretid-maksud/) tema valiku – ta võttis ka Rogers’i, kuid lepingulise kuutasu eest, kui ma õigesti aru sain, ja lisab, et: „Mõistlik on 10 dollari eesti kuus osta juurde 250 rahvusvahelist smsi ja 3 dollari eest kuus 30 kohalikku smssi ja 7 dollari eest nädalas 250Mb andmesidet.“ Jällegi, kui õigesti aru saime, siis ei ole need mitte lisatasud, vaid need lähevad iga kuu 25-dollarilisest kuutasust lihtsalt kohe maha. Me lihtsalt ei kasutaks nii paljusid SMSe ära, kuna ei saada väga palju SMSe koju ja ei helista samuti, kuid eks igaüks peabki leidma endale sobiva lahenduse.


    Oleme kasutanud ka ühte 7 Eleven poest ostetud rahvusvahelist kõnekaarti Call World, et helistada Austraaliasse. See tuli küll lõppkokkuvõttes odav. Helistasime läbi automaadi, kuna automaadis pidid odavamad kõnehinnad olema. Kõne läks minu meelest küll päris pikaks, kuid maha läks ainult $1.20. Seal ongi osadesse riikidesse helistamine eriti odav, Eestit nende eriti odavate riikide nimekirjas ei ole, kuid helistada saab Eestisse loomulikult. Hinnaks on 7c minut tavatelefonilt-tavatelefonile. Muidu Austraaliasse on 4.3c minut. Hinnakiri siin http://www.mybestprepaid.ca/Rates%20CH%20&%20NF.htm
    Kaardile laetud raha saad kasutada 6 kuu jooksul nii mitu korda kui tahad – süsteem nii, et pead lihtsalt enne igat kõnet oma koodi telefoni sisse toksima. Siis ta ütleb, palju sul sellele kaardile raha veel jäänud on.

3 kommentaari:

Mihkel ütles ...

Tere.
Kuidas Eesti panga valimine Kanadas end ära on õigustanud, on õige valik?
Tööandja kannab palga üle kontole ning teil on võimalik kasutada ATMi kui ka interneti panka?
Jõudu.

Ele ütles ...

Toronto Eesti Ühispangaga oleme igati rahul. Automaate on olnud piisavalt, kuigi peab tunnistama, et me pole neid palju kasutanud. Sularaha on kõige lihtsam poodidest cash-back'ina välja võtta (nt. Walmart). Teine asi on aga hoopis see, et oleme aru saanud, et Kanadas ei eksisteeri internetipangandust. Vähemalt mitte sellisel kujul nagu eestlased sellega harjunud on. Internetist saab vaadata küll oma kontoseisu, kuid ei saa teha mitte ühtegi ülekannet. Algul arvasime, et see on ainult Eesti Toronto Ühispanga jama, kuid tuli välja, et ka suured pangaketid ei tea õigest internetipangandusest mitte midagi. Palk kantakse muidu küll otseülekandega arvele (no, üldjuhul, kui sa just tšekkides seda ei saa)ja tööandjatel ei ole meie pangaga probleeme olnud. Teame aga ühte juhtumit, et töövahendusbüroo pole saanud hakkama ülekannete tegemisega, kuid suht kindlalt on tegu nende oma laiskusega.
Seega kokkuvõttes oleme jah panga valikuga igati rahul, ainult Kanada mahajäämus netipanganduses ajab vahel hulluks. :)

Ele ütles ...

Unustasin lisada, juhul kui huvi on, et kaart kehtis isegi USAs enamustes suuremates poodides makstes ja ka seal sai Walmart toidupoe ketist sularaha välja võtta.