reede, 2. oktoober 2009

Austraalia maksudeklaratsiooni täitmine

Internetis maksudeklaratsiooni täitmiseks on vaja alla tõmmata e-tax programm.

http://www.ato.gov.au/individuals/pathway.aspx?sid=42&pc=001/002/014

Õigel ajal tehes, annab see programm pre-fillingu võimaluse, mis tähendab, et programm ise lisab automaatselt erinevate tööandjate andmed, kus aasta jooksul töötanud oled. Kui sul on payslip’id alles, saad üle ka kontrollida, kas kõik on õige, kui pole, tuleb lihtsalt usaldada. (Payslip’dest on juttu Töötamise dokumentatsioon postituse all).

Hoiatuseks tuleb mainida, et kui õigel ajal maksudeklaratsiooni ei täida, ei saagi seda enam interneti teel e-tax programmi kasutades täita, vaid siis on ainus võimalus seda teha paberkandjal täites suhteliselt nõmedaid ankeete, ning tööandjate andmed ja palganumbrid peavad endal olemas olema.

E-tax'i täitmine on veidi nuhtlus – palju igasugu tobedaid küsimusi. Lihtsam on, kui võtad mõne austraallasest sõbra appi täitma. Me proovisime oma tarkusega seda teha. Muud vastused ja asjad panime õigesti, ainus, ja kõige olulisem, millega mööda panime, oli see, et kirjutasime, et oleme non-residendid. Makse tagasi soovides, tuleb kirjutada, et OLED RESIDENT. Mitte-residendid makse tagasi ei saa. Maksud tagastatakse austraalia pangakontole! Mistõttu tuleb see alles hoida seni, kuni ka teise poolaasta maksud laekuvad (võibolla on ka muid võimalusi, me jätsime Austraaliast lahkudes kontole lihtsalt mingi summa, et pank saaks igakuist kaardi hooldustasu, mis on nõmedalt kopsakas summa).

Maksudeklaratsioonis tehtud vea parandamine. Eestis olles saime Austraalia maksuametilt teatise, et võlgneme neile kopsaka summa. Tore. Hakkasime asja uurima ja tuli välja, et tehtud viga saab parandada 2. aasta jooksul. Üldiselt annavad nad saadetud kirjas teada, mis vea sa tegid. Meie tehtud vea parandamine ei olnudki väga raske (deklaratsiooni täites kirjutasime, et oleme non-residendid, kuid tegelikult pidi kirjutama, et oleme residendid).

Vea parandamiseks on vaja välja printida ja täita see ankeet

- Request for amendment of income tax return for individuals - mille saab sellelt lehelt: http://www.ato.gov.au/individuals/content.aspx?doc=/content/79404.htm

7ndas küsimuses põhjendasime oma sõnadega, mis vea me tegime, ja et me soovime tehtud viga parandada.

Ja lisaks, kuna meil oli probleem residentsi staatusega, tegime ka selle testi http://calculators.ato.gov.au/scripts/axos/axos.asp?CONTEXT=&KBS=Resident.XR4&go=ok

(loomulikult positiivse vastusega), ning lisasime selle ankeedile. Lõpuks saatsime kõik dokumendid postiga Austraaliasse.

Kõik toimis, saime raha tagasi. Kuigi proovisime ka faxi kasutada, siis tundus, et faxiga asi ei toiminud, tuli ikka päris postiga saata. Aega läks u 1,5-2 kuud ankeetide saatmisest kuni raha arvele laekumiseni.


Kommentaare ei ole: