reede, 17. veebruar 2012

Praktiline abimaterjal tööotsijale Edmontonis

Tegemist ei ole päris juhendiga, vaid on meie endi kogemuste põhjal koostatud abimaterjal. See postitus on mõeldud eelkõige neile, kes otsivad tööd nafta puurimise kompaniidest või camp’ides teenindust pakkuvatest firmadest Edmontonis, Albertas, kuid võibolla aitab see veidi ka muidu Kanadas tööotsijaid üldiselt.

Naftafirmades töötamine on mõeldud rohkem meestele. Ametlikult ei ütle keegi, et naisi ei palgata, kuid minu otsa ei vaadanud naftafirmades keegi, pöörduti automaatselt Kalle poole. Naiste tööotsimisest vaata postituse lõppu.

Puurimine toimub pea-aegu aastaringselt, on ainult kevadpaus, mis algab (olenevalt aastast ja kompaniist) umbes märtsist ja lõpeb umbes mais-juunis.

Aja kokkuhoiu mõttes tasuks kohe alustada H2S kursuse tegemisega (kestis 8 tundi ja maksis 140$). Enamus firmasid ilma selle sertifikaadita sind jutule ei võta (vt. postitust http://ele-kalle.blogspot.com/2012/02/too-nagu-janes-jookseb-eest-ara.html ) Eelistatakse alati neid, kellel see kursus on tehtud. Veel parem, kui on tehtud ka PST e Petroleum Safety Training, kuid selle eest on nõus firmad ka ise maksma.

On võimalus valida, kas minna naftafirmadesse ise kohale (mida enamus firmasid eelistab) või saata resümee neile faksiga.

Naftafirmadesse kohale minnes. Edmontoni lähedal, umbes poole tunni autosõidu kaugusel asub väikelinn/tööstuspark Nisku. Enamus naftafirmasid on seal esindatud. Bussiga saab sinna sõita ka, alguses peab LRT (linnatranspordiga) sõitma Century Park'i ja siis Bus Route nr 590 aga buss sõidab sinna ainult hommikul vara ja peale tööd kella 18 paiku. Seega bussiga minnes tuleb sinna jääda terveks päevaks. Vahemaad erinevate naftafirmade kontorite vahel on päris pikad, seega jala ei jõua seal arvatavasti üle 2-3 firma päevas külastada. Isegi autoga jõudsime max 5 firmat läbi käia – tänavad ei ole hästi märgistatud ning kohalikku kaarti leida pole ka lihtne.

Kaasa tuleks võtta posu CV-sid e resümeesid (Alberta Works - tasuta printimine, paljundamine ja helistamine vt. http://ele-kalle.blogspot.com/2012/02/pihtas-pohjas.html ), mida firmadele jagada ning meelde tuleks jätta, et kui autot ei ole, tuleb valetada, et on auto. Tuleb jätta mulje, et rahaga pole samuti probleemi ning hostelis elamine ei kõla vist ka hästi. Ilma autota kandidaate jutule ei võeta. Raha peab olema, et hakkama saada seni, kuni palga kätte saad (kui töö ei toimu camp’is, siis pead ise hotelli eest maksma kuni palgapäevani, kompensatsiooni e päevarahad saad hiljem).

Naftafirmadesse kandideerimise resümee näitet näeb siin: http://ele-kalle.blogspot.com/p/cv-naidis.html

Ilma mingi naftafirma kogemuseta saab kandideerida ainult „leasehand“ positsioonile, mis on kõige madalam postitsioon. Järgmine on „roughneck“, kes saab paremat palka, kuid ka vastutus on suurem. Roughneck’iks saab alles siis, kui oled juba kuid töötanud „leasehand’ina“. Enamasti on „leasehand’i“ palk $27/h. Järjest ilma puhkepäevadeta on lubatud töötada 24 päeva. Kõik töötunnid, mis lähevad nädalas üle 44 töötunni on ületunnid. Kuna puurtornil on üks tööpäev 12 tundi (kella 7 hommikul kuni 7ni õhtul), tuleb nädalas kokku vähemalt 84 tundi. Iga ületunni eest saab $40/h. Lihtne arvutus näitab, et see tähendab 40 tundi töötegemist 40 dollarit tunnis. Tihti on töö graafikuga paika pandud, et kas 3 nädalat tööl ja siis nädal vaba või midagi sellist. Töötamise ajal elatakse kas laagris või maksab tööandja sulle $150 päevaraha ja pead ise elamise (hotell, söök) eest maksma. Laagris elamine on tasuta ning olenevalt firmast saab ka $50 päevaraha, mis on veider, sest söök ja kõik muud teenused on samuti tasuta.

Nisku’sse kohale minnes, tuleks alustada Enform kontorist, kust küsides saab hea nimekirja kõikide naftafirmade nimede, aadressite, telefoninumbrite ja faksinumbritega. Enform asub kohe üle tee Nabors Drilling kompaniist. Suurimad naftafirmad on Nabors, Trinidad, Akita Drilling, Savanna ja Precision Drilling. Kõige paremaks peetakse Nabors’i, sest nad annavad töötajatele ise tööriided, teevad tasuta kõik koolitused ja üldse hoolitsevad töötajate eest hästi. Osade väiksemate firmade puhul olen kuulnud kaebusi, et nad kasutavad puurimiseks vanu masinaid ja töötingimused on väga halvad. Kindlasti tasub proovida aga ka väiksemaid firmasid, kuna sinna kanditeerijaid võib vähem olla, mis teeb töösaamise lihtsamaks. 

Naftakompaniid jagunevad kaheks – need, kes tegelikult ka naftat maa seest välja puurivad ja need, kes võtavad mudaproove ja vaatavad välja kohad, kus hea puurida oleks. Hostelis targad mehed räägivad, et töö mudaproove tehes on tegelikult füüsiliselt raskem, kui päris puurimise töö, kuid samas on päris puurimine ka palju ohtlikum, kuna puututakse kokku rohkem kemikaalidega. Millised firmad puurivad ja millised mudaproove võtavad, ei oska ma kahjuks öelda. Tuleb ise netist või kuskilt järgi uurida.

Osadesse kontoritesse CV-d viies palutakse seal kohapeal täita kas lisaankeet või kutsutakse sind kohe lühi-intervjuule (või mõlemat). Intervjuul küsiti auto kohta (jah on olemas reliable transportation), küsiti miks sa just nende firmat eelistad, miks sa üldse naftafirmas töötada tahad, kaua sa oled väljas külma käes järjest tööd teinud (-40kraadiga terve päeva on õige vastus, sest Eestis on meil ju kogu aeg -40, eksole?), küsitakse eelmiste töökogemuste kohta (väga hea mulje jätab, kui ütled, et oled olnud „landscaper“ või teinud muud väga rasket füüsilist tööd) jne. Lõpus antakse enamasti võimalus küsida ise midagi, juhul kui on tekkinud küsimusi. Usun, et siin on õige aeg lihtsalt möla valla lüüa a’la on teil praegu palju tööle kandideerijaid? Ja muu selline kraam tööga seoses.

Hiljem võib üritada samad firmad läbi helistada, kuhu CV-d sai antud, kuid üldiselt suunab sekretär su kohe automaatvastajale ja väga tulemusrikas see ei pruugi olla. Üks tuttav sai töö just tänu helistamisele, kuid meile tundus lõpuks helistamine mõtetu. Nad võtavad ise ühendust, kui su CV on läbinud vajalikud kriteeriumid.

E-mailiga CV/resümeed saates võiks juurde lisada e-maili umbes sellise teksti:

Hello,
my name is Meelis. I would like to apply for a leasehand or similar entry level position
with your company. I’m very hardworking and physically fit with
experience in general labour and am used to very long working hours. I
have my H2S Alive and Standard First Aid certificates as well as
reliable transportation and am willing to work anywhere in Canada,
both on camp and otherwise.
Please find attached my resume, and feel free to contact me any time
on (000) 000-0000 or at aaa@gmail.com.

Thank you for your time,


Yours sincerely,


Meelis Kahur




Hirmujutud:
  • Oleme kuulnud, et osad inimesed on kaotanud näppe töötades nafta puurtornides.
  • Hostelis kohtasin üht naist, kelle mees oli haiglas puurtornil saadud vigastuse tõttu. Talle tehti mingi tõsine operatsioon, vist oli tegu ka sisemise verejooksuga.
  • Üks tuttav hostelis oli jäänud nii hullu kopsupõletikku naftaväljadel töötamisest, et talle pidi sooja õhku sisse pumpama ja ta viibis kuid haiglas.
  • Treo Drilling naftafirmas, kuhu Kalle tööd sai, olevat osad mehed vangi läinud, kuna olevat laagris joonud ja kakelnud.
  • Juttude järgi on mehed seal väga harimata ja ülbed noored (enamus kas 19-22a) kuked. 
  • Veel üks tüüp hostelist rääkis, et tal on ühe naftafirmaga kohtuasi pooleli, kuna ta nn. ülemus olevat tööl närvi läinud ja ta pea vastu seina löönud. See viimane tüüp tundus küll ise hoopis selline tülinorija tüüp, mistõttu usun, et tema juhtum oli mingil määral seotud ta enda provotseerimisega. Küll aga olen teistelt kuulnud, et tihti puurtornis töötades ongi kõige nõmedam see, et isegi kui ise oled ettevaatlik, võid sa saada vigastuse, kuna keegi teine on unustanud midagi teha. 
Osad müüdid on Kalle juba ümber lükanud (nt tundusid inimesed väga normaalsed olevat), nii et kõiki jutte ei tasu uskuda. Samas ettevaatlik tuleb kohe kindlasti olla. Puurtornid on erinevad!
 
Veel uurisime töövõimalusi kristallide kaevandamise firmadest e diamond mining kompaniidest. See pidi samuti väga tulus töö olema. Tundub põnev ka. Töö peaks toimuma samuti kas laagrites või elad hotellis, mille eest maksab tööandja. Väga huvitav tundus Rio Tinto nimeline kompanii, kellele kuulub ka üks suuremaid laagreid Kanada põhjaosas Diavik Camp.
 
Igal juhul tasub uurida ka selliseid „seismic“ töid. Meil oli üks tuttav, kes töötas firmas nimega Tesla. Ta positsiooniks oli „linehand“ (peaks olema kõige madalam positsioon).Need firmad teevad maapõue proovide võtmisega seotud töid. Palgad head.

Naistele

Naistele on mõeldud rohkem teenindusalane töö nafta puurtornide juures asuvates laagrites (camp’ides). Suurimad teenindust pakkuvad firmad on:
  • Clean Harbors – telef: 780 960 1507 ja FAX 780 960 1531 Soovituste kohaselt olid parimad personali palkajad sellel ajal, kui mina tööd otsisin Lianne või Jessica. Mulle anti ka üks teine Clean Harbours’i number, kuid seda ma ei proovinud – 1 866 910 6334
  • Aramark Remote services –  web application http://www.aramark.ca/en/ARAintro.htm või http://www.traversltd.com/ või veel palju parem on kohale minna, asub PTI Group firma kontorist kõndimiskaugusel. Aadress: 9647 45 Avenue, Edmonton
  • PTI Group – Aadress: 3790 98th Street, Edmonton. Käisin seal kohal, suurem võimalus tööd saada kohapeal kandideerides. Üks kontor oli neil ka Niskus, kuid see polnud nii hea. PTI Group on üks suurimaid teenuste pakkujaid laagrites.Nende puhul on hea ka see, et pakub ise tasuta kõik kursused, kui satud õigel ajal kandideerima.
  • Horizon North – camp attendant employment@horizonnorth.ca) http://www.horizonnorth.ca/index.php/careers/show_job/95 Phone: (780) 410-1000 Fax: (780) 410-1001 Address: 184 Kaska Road; Sherwood Park, AB Canada; T8A 4G7
  • Black Diamond Limited - http://www.blackdiamondlimited.com/main/careers 11311 Winter Burn, Edmonton. Saatsin resümee e-mailiga  edmhr@blackdiamondcamps.com

Printida, paljundada, helistada vms saab teha tasuta Alberta Works kontoris (vt. meeste tööotsimise alt). E-mailiga CV/resümee saates võib juurde lisada umbes järgneva teksti:

Hello,
my name is Maarika. I would like to apply for a (housekeeping) or other camp service position with your company. I am very hardworking and physically fit with previous experience in (housekeeping). Also I am used to very long working hours. I am willing to work anywhere in Canada.

Please find attached my resume, and feel free to contact me any time on (000) 000-0000 or at aaaa@hotmail.com

Thank you for your time,

Yours sincerely,
Maarika Metsalu

Faksides ei lisanud ma muud, kui et muutsin veidi summary teksti vastavalt positsioonile, kuhu kandideerisin.

Ilma kogemuseta tasub proovida kandideerida kas camp attendant, labourer, housekeeper, kitchen help töökohtadele. Või öelda lihtsalt, et nõus tegema ükskõik mis tööd (kuigi ma arvan, et parema mulje jätab, kui tead, mis töökohta tahad).

Palkadest olen kuulnud niipalju, et peaks saama 13$/h-16$/h, ning ületunnid rohkem, kuid ma ei tea täpselt, kui palju. Ületunde peaks ka tekkima seal üsna korralikult (vast 40 ringis nädalas nagu meestelgi), kuna usun, et tööpäev on samuti 12 tundi pikk. Laagris elamine ja söök tasuta. Vaata ka postitust http://ele-kalle.blogspot.com/2012/02/too-nagu-janes-jookseb-eest-ara.html

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

need summad enne või pärast maksude maha arvestamist?

Muidu Väga palju kasuliku infot ja väga huvitav Blogi.Kas oleks võimalik postitada ka hostelite hinnad? Ise plaanin alles peale suve sinna tulla. Kas sügisel lihtsam tööd leida?

Igaljuhul Edu teile!