esmaspäev, 23. aprill 2012

Varajane jaanipäev

Tähistamaks autoostu ja nägemaks kohalikke sõpru veel viimast korda, otsustasime teha grilliõhtu meie HI-Edmontoni hostelis. Päevaks kujunes laupäev, kuna siis lubati juba soojemat ilma ning laupäeval ju kõigil aega ka tavaliselt. Grilliõhtule kohaselt marineerisime liha ja suur soov oli teha ka midagi eriti Eestimaist. Kartulisalat on ju küll eestipärane, kuid ka väga tavaline Saksamaal ning Rootsis... Seetõttu langes otsus hoopis küpsisetordi kasuks. Ainus probleem oli, et kust leida õigeid küpsiseid ja kust saada magusat kohupiima? 
Rahvaste paabel grillil
Kanadas on Ukraina kultuur suhteliselt sügavalt juurdunud, mistõttu panustasime Ukraina, Vene ja Poola poodidele. Aga tark Internet juhatas meid hoopis West Edmonton Mall’i lähedale European Deli poodi, kus pidi olema kaupu natuke kõigist eelmainitud riikidest. Suur oli meie üllatus, kui leidsime sealt poest kõige tavalisemaid Selga küpsiseid!!! Paki peale oli kirjutatud suisa eesti keeles, mida oli igati tore vaadata. Veider oli ainult see, et küpsised olid vahtrasiirupi maitselised! :D Tore, mingi eesti-kanada miks – küpsised Eesti, vahtrasiirup Kanada oma. Huvitav oleks teada, kas Eestis on need ka nüüd müüki tulnud? Eestis olles ma küll selliseid teeküpsiseid pole kunagi näinud... Igaljuhul ostsime neid kohe suure posu, et teinegi kord saaks küpsisetorti teha. Head odavad olid ka $1.46. Magusat kohupiima leidsime sealt samuti! Kuna valikus oli ainult magus kohupiim rosinatega, ei jäänud meil muud üle, kui see ära osta päris kirve hinnaga $8 450g. Poes leidus veel ka palju teisi Laima tooteid, musta leiba ja erinevaid sprotte. Ühtegi päris Eesti toodet ei leidnud, millest oli kahju, kuid Läti ja Leedu tooteid oli küll.

Kogu laupäevane üritus kukkus välja ülitoredalt – kõik said tulla ja õnneks ei tulnud keegi hostelist õiendama ka, et mis pidu me siin peame. Šašlõkk tuli välja imehästi ning küpsisetordi menu oli suur. Meilt nõuti isegi retsepti, et kuidas seda kooki ikka teha. Lahe on ka see, et samamoodi nagu Eestis, loojub ka Edmontonis praegusel ajal päike kella 9 ajal õhtul! Uskumatu, kas pole? Me uurisime, et tegelikult asub Edmonton Tallinnast umbes 650 km lõunapool, mistõttu on eriti kummaline, et virmaliste nägemine Eestis nii tihe pole kui siinkandis.
Grillmeister
Pühapäeval avastasime hommikul, et Fort Edmontonis ehk Edmontoni kindluses toimub tasuta Earth Day (Maailma päeva) festival. See kindlusepaik avatakse tavaliselt alles maist ning seal on vähemalt $15 pilet, kuid tänase ürituse tõttu oli sissepääs tasuta. Me muidugi ei saanud seda kasutamata jätta. Olime algul üpris skeptilised kogu ürituse ja koha suhtes, kuna meil Kallega oli meeles veel Torontos asuva Fort York’i väljanägemine. Meie skeptilisus kadus aga hetkega, kui sinna jõudsime. Koht oli ülilahe! Tegemist on suure vabaõhu-muuseumiga (Kanada suurim ajaloopark!), kuhu on tervest Edmontonist kokku korjatud parimad ajaloolised arhitektuuripärlid! Ala on väga suur ning see on jaotatud tänavateks erinevate kümnendite kaupa (1920, 1905 ja 1885 aastad). Algus on kõige tänapäevasem, kuid lõpuks jõutakse kindluse juurde välja. Ilm ka muidugi soosis meie mõnusat äraolemist, kuid tõesti, meil oli hea meel, et me Edmontonist niimoodi ära ei läinud, et me selle koha nägemata oleksime jätnud. Vanadest filmidest nähtud kauboi-tänavad uhkete majadega, ägedalt sisustatud poed, eramajad ja taluhooned ning kõige lõpus kindlusepaik ise oleksid igati ka väärt, et külastuse eest $15 või rohkemgi välja käia. Edmontoni kaubanduskeskusega ei anna seda kohta võrreldagi.
Tänav 1905 Fort Edmonton Pargis
Ehe western
Tõllas
Rummikelder
Kindluse peahoone
2 blondi
Üks teine hiljutine jalutuskäik oli samuti üsna meeliülendav. Nimelt käisime laupäeval Alberta ülikoolilinnakus. Väga lahedalt disainitud hoonetegrupp, koos hubaste istumiskohtade ja toreda atmosfääriga. Huvitav on see, et me just viimase kahe Edmontonis veedetud päevaga avastasime ühed ägedamad kohad, aga parem hilja kui mitte kunagi.
University of Alberta
Täna on Meeri nimepäev. Meie kassineiu Eestis kannab just seda nime, mistõttu on päris õige aeg kirjutamaks, mis seiklusi ta kodus viimastel päevadel läbi elas. Paar päeva tagasi kuulsime oma healt sõbralt, kes tema eest hoolt kannab, et Meeri on kaduma läinud. Pole juba kaks õhtut koju tulnud, mis on veider, kuna ta tavaliselt on alati õhtul ukse juures ja ootab sisselaskmist. Nojah, järgmine hommik saime õnneks teada, et meie Meeri oli tervena kodus tagasi. Ta oli hoopistükis kinni püütud hulkuva kodutu kassi pähe. Me sõber sai kõne loomade hoiupaigast pärast kuulutuse lisamist nende kodulehele, et pildil olev kiisu on varjupaigas ootamas. Nad tahtsid ka Meerist ise kuulutuse üles panna, kuid veel ei jõudnud seda teha. Kuulutust me kiisust ja pilti temast võite vaadata sellelt lehelt: http://www.pets.ee/kodus/kassid/4895.htm Vaene Meeri! :D Loodame, et ta ei pidanud palju üle elama...

Homme võtame suuna Drumhelleri ning dinosauruste suunas ja seejärel sihtpunktiks Calgary.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tervist!
Olen lugenud teie blogi hoolega ja palju head infot saanud. Paar küsimust on veel tekkinud. Olen hetkel Torontos ja plaanin Edmontoni suunas liikuda, mitmed kohalikud kelle käest len küsinud räägivad, et kuritegevus seal suur, kas on siis? Ja teine asi, et kas on hotelle ja restorane palju kesklinnas? Otsiks toitlustus alast tööd. Samal ajal teeks H2S koolituse ära ja otsiks naftaväljale töö, või vähemalt üritaks leida. Kas olete muidu kuulnud, et kas töö leidmine on keeruline seal?

Tänud

Ele ja Kalle ütles ...

Tere Ago,
vabandame, et nii hilja vastame. Kuritegevuse koha pealt nii palju et kui Sa Eestis julged ringi liikuda, siis ei tohiks kuskil Kanadas ilmselt probleeme tekkida. Me ei märganud Edmontonis küll mingisugust suuremat kuritegevust kui Torontos:)

Hotelle ja restorane jagub, näiteks West Edmonton Mallis, Whyte Avenuel või kesklinnas. Albertas peaks kuulu järgi töö leidmine olema lihtsam kui muudes provintsides.

Jõudu ja edu!

Anonüümne ütles ...

Vaene Meeri! Kuigi pilti vaadates on näha, et ta on üsna hea elu peal ikkagi. Suur nagu isakass, ise väidetavalt "vaene" ja "neiu" ;)

Meelika