laupäev, 24. veebruar 2018

Ratastel põrgu

 

Meie Kilimanjaro Expressi buss pidi lahkuma Moshist kell 7:00, jäi aga hiljaks ning lahkus umbes 45 minutit hiljem. Olime ekstra sama bussifirma valinud, millega Dar’ist Arushasse sõitsime, kuna meil jäi sellest suurepärane kogemus. Nüüd aga oli kõik teisiti. Bussis vets ei töötanud ja mis veel ei töötanud, oli KONDITSIONEER. Oh juudas! Ropp räige palavusega konditsioneerita buss on üks hullemaid asju mida Tansaanias ette võib kujutada. Ma saaks aru, kui sõit kestab tund või kaks, kuid kui see kestab terve päev ehk 12 tundi, on see ebareaalne!!!! Laupäeval Dar’i sisse sõites pidid ummikud täiesti tavalised olema, sest kõik tähistavad oma tähtpäevi (pulmad-matused) nädalavahetustel, ning meiegi passisime pikalt ummikutes, ajud tossamas.


Mingil põhjusel sattusime rääkima ühe kõrvalistmel oleva kohaliku noormehega. Jutt klappis piisavalt hästi, et küsida, kas ta saaks meil aidata taksot leida, kui buss lõpp-peatusse jõuab. Ta oli lahkesti nõus, mistõttu saime takso super hea hinnaga, vaid 18,000 šillingit. Tansaanias on üsna tavaline, et valgetele on oma tasu ja kohalikele hoopis teine. Ka taksojuhi nägu muutus kohe, kui meid nägi. Hinna üle kaubeldes eeldas ta, et pakub küüti kohalikule. Me tänasime oma abistajat ja kinkisime talle paki Eestist kaasa võetud
šokolaadikomme. Kindlasti ei soovitaks kellelgi tegelikult šokolaadi ega šokolaadikomme kaasa võtta – kuum ilm teeb oma töö, kuid usume, et kuigi nad võisid oma kuju olla kaotanud, olid nad igati söögikõlbulikud.

Olime eelnevalt broneerinud endale toa Safari Inn Hostelis, mis kohapeal maksis 18$ + 3$ linnamaks. Toas puudus ventilatsioon ning palavus oli sõnulseletamatult hirmus. Tänu külma duši karastusele saime niivõrd palju ikka elu sisse, et minna sööma kuhugi linnapeale. Hostel asus linna ühes ohtlikumas piirkonnas ja isegi hosteli töötajad hoiatasid meid röövimiste eest. Polevat isegi haruldane, et inimesi, eelkõige muidugi valgeid, tõmmatakse mööduvatesse autodesse. Ilma suurema varanduseta liikusime linnas kiirelt ja otsustavate nägudega, kuigi meil polnud suuremat aimu, kas liigume õigesti. Kuhugi tänavanurgale kaarti uurima jäädes oleksime silma jäänud eriti kerge saagina. Me ei leidnud üles ühte konkreetset söögikohta, mida tahtsime, kuid teele jäi hoopis teine söögikoht nimega Chef’s choice, millega jäime väga-väga rahule.